För behandling av svullnader och ödem rekommenderar vi följande TENS/EMS-apparater.





Snabbast effekt ger ultraljudet:

Titta gärna också på våra vävda elektroder som kan arbeta långvarigt och förhindra svullnader:


PRNE Medical
Snorres väg 6
SE-14833 Ösmo

support@prne.se

TENS/EMS och ultraljud mot svullnader och ödem


 

Att benen svullnar efter en lång arbetsdag är inte konstigt.


Våra TENS/EMS-apparater kan via massage lätt behandla sådana problem.

Behandlingen påverkar vadmusklerna så att dessa ger pumpverkan på den inre venen i underbenen, vilket ökar blodflödet. Samtidigt påverkas också flödet av lymfvätska. Detta kallas "venpumpmassage". Behandlingen ger också en bestående muskeltillväxt, vilket ökar blodflödet per automatik.

Vid ständiga problem med svullnader rekommenderar vi TENS/EMS kompletterat med elektrodskorna nedan.

Terapeutiskt ultraljud är dock alltid den snabbaste metoden.
Ljudvågorna skjuter helt enkelt undan vätskorna.

 

 


Trötta och svullna ben

Om vi har stått mycket under dagen eller varit helt stillasittande så kan skorna kännas trånga mot kvällen. Den pumpeffekt i vener och lymfa som sker när vi rör oss normalt har inte fungerat pga bristen på rörelse. Detta är inget sjukligt eller ovanligt och det hjälper i regel med att sätta igång rörelser via en promenad eller gymnastik. Om man verkligen är trött och inte orkar gå en promenad kan man låta vadmusklerna arbeta via EMS under en halvtimme eller mer.

 

 

Venös insufficiens

innebär att återpumpning av blod via venerna och lymfvätska via lymfsystemet inte fungerar som det ska. Våra svagställen i vensystemet är längst bort från hjärtat och andningsmusklerna, dvs i fötter, vader och underben. Problemet kan bero på trånga blodkärl, dålig pumpeffekt eller dåligt fungerande venklaffar, dvs de backventiler i venerna som har uppgiften att förhindra flöde i fel riktning. Venklaffarna kan vara trasiga exempelvis pga en tidigare blodpropp.
Venös insufficiens yttrar sig som svullnader, tyngdkänsla, smärta, trötthet, klåda, spänningar och vadkramper.

Venös insufficiens är mycket vanligt. Cirka 25 % av befolkningen har detta problem. Det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män.

Återpumpningen av blod från fötter och vader sker med hjälp av skelettmusklerna i benen, speciellt vaderna. När vi rör benen så uppkommer via skelettmusklerna en pumpeffekt i de djupa venerna i benen, dvs de som har störst area. Varje muskelkontraktion ger en knuff framåt åt blodet. Detta gäller även artäriellt. Spänd muskel innebär stopp i blodtransporten (kapillärt) och relaxerad muskler ger blodet en skjuts framåt. Ju mera musklerna arbetar, ju bättre blir genomblödningen.

Behandling

Ansamling av vätska i vader och fötter drabbas alla av och behöver inte betyda något sjukligt. Vätskan består av blodplasma, dvs blod utan blodkroppar. I regel transporteras vätskan vidare när "venpumpen" sätts igång, dvs när vi rör oss, alternativt använder EMS mot fötterna, vader och underben.

Om svullnaden inte försvinner trots detta är det dags att gå till läkare. Det kan vara en ventrombos, dvs en venpropp. Sådana kan vara flera decimetrar långa. När sådan uppträder så kommer också en plötslig ömhet.


Om det inte är en uppenbar venpropp så brukar läkarna först titta efter fel i det arteriella systemet, eftersom det är lättast att upptäcka. De tar blodtrycket (systoliska) vid anklarna och jämför det med blodtrycket på armarna. Ankeltrycket ska vara lägre än armtrycket men frågan är hur mycket lägre. Vid alltför lågt ankeltryck blir det remiss till klinisk, fysiologisk undersökning. Mätetalet kallas ankelindex.

Om felet trots allt ligger i det venösa systemet så är sjukvårdens standardbehandling kompression via yttre tryck mot venerna. För detta finns stödstrumpor och bandage. Det finns också medicin. Med våra EMS-apparater tillför vi här venpumpsmassage, vilket i regel ger snabb förbättring.

En naturlig fråga är huruvida insufficiensen beror på dåliga venklaffar eller strypningar i blodcirkulationen. Detta kan undersökas med hjälp av våra apparater. Om svullnaden ökar efter fot-EMS så kan felet ligga i venklaffarna. Vid diabetes, höga kolesterolhalter eller om vederbörande är en rökare så kan felet vara trånga blodkärl. 

Om elterapin hjälper - svullnaden minskar eller försvinner - så var felet trånga men påverkbara kanaler i kapillärer och deras motsvarighet i vensystemet - venolerna. Dessa kanalers tvärsnitt ökar vid EMS och efter konsekvent daglig EMS-terapi så bör problemet kunna bearbetas bort. Ta dock som rutin att fortsätta denna behandling för att inte problemet ska återkomma.