PRNE Medical
Snorresväg 6
SE-14833 Ösmo

Kundtjänst  08-752 1959
support@prne.se

web analytics
 

PierenCarpal

behandlar värk i händer och handleder efter artroser, skador, förslitningar, inflammationer, klämningar och vibrationer


Har du kanske ett yrke eller hobby som kräver hög fingerfärdighet? Händerna är trötta efter dagens arbete? Eller känner du av artros i handled eller fingrar? Eller har du brutit handleden och nu är inne i rehabilitering? Eller arbetar du med vibrerande verktyg och har "vita fingrar"? PierenCarpal hjälper och lindrar i samtliga fall.


PierenCarpal är en specialiserad TENS-apparat som utan biverkningar behandlar värk i händer och handleder. Den är också en nervtränare som kommer till pass efter skador

Med PierenCarpal kan du antingen hålla värk under kontroll tills du får handkirurgi, eller så försvinner värken så småningom av behandlingseffekten.

PierenCarpal har fyra program för olika sorters värk och det fjärde programmet ger läkningseffekt om problemet är av den arten att muskelförstärkning resp -manipulation kan ge bot. Det sista programmet används dessutom vid rehabilitering.

Våra händer är den kroppsdel som är mest utsatt för skador. Med händerna tar vi emot när vi ramlar. Med händerna arbetar vi och upprepat monotont handarbete ger förslitningar på sikt. Handleden är kroppens svagaste led.

För att adressera den elektriska TENS-pulsningen exakt rätt används speciella handskar som elektroder. Dessa ska vara fuktiga för att underlätta strömtransporten och göra den behaglig.

Ett behandlingspass för värk varar 30 minuter. Efter den tiden är handen bedövad men det går bra att fortsätta med flera pass om man så vill.

Bäst är alltid om behandlingen sker vid läggdags ( = ostörd nattsömn) och vid frukostbordet som förberedelse för en ny problemfri dag.


Här är några fall där PierenCarpal passar för värkbehandling:
 • Handskador efter olyckor
 • Artroser
 • Inflammationer, vanlig artrit eller reumatisk
 • Senretningar
 • Nervretningar/klämningar

PierenCarpal har fyra program för nedanstående behandlingar:

 • A. TENS enlig Prof Han (kinesisk neurofysiolog). Denna är alltid ett förstaval vid smärtbehandling.
 • B. TENS vid kronisk handsmärta.
 • C. TENS vid akut smärta.
 • D. TENS vid molande värk. Ger också uppbyggnad av handens muskler.
A, B och C enligt ovan är 30 minuter. D arbetar annorlunda eftersom den också ger muskelstimulering. Ett pass där ger 10-15 minuters effektiv behandling eftersom träning av muskler också kräver att musklerna får vila mellan muskeldragningarna. Intensiteten (styrkan) regleras i 14 steg så att behandlingen känns bekväm. Max utstyrka är 60 mA.

Vid start av behandlingen är strömmen på 0. Man ökar sedan strömmen tills det känns rejält. När man når gränsen för obehagligt sänker man strömnivån så att behandlingen känns skön. Men man memorerar var gränsen gick och provar någon vecka senare om denna gräns kan överskridas.

Pris 1.800 kr inkl ett par handskar
inkl moms.
Vid avbetalning från 75 kr/mån.
Garanti 1 år.

Tillverkare: Schwa-medico GmbH, Tyskland. Apparaten har CE-certifikat för medicinsk användning.

En sats PierenCarpal

innehåller apparat, batterier, kabel, 2 elektrodhandskar, förvaringsbox, utförlig engelsk manual samt manualkomplement på svenska.


I följande fall ska PierenCarpal inte användas utan läkares medgivande:

 • Epilepsi
 • Svåra hudskador i handen
 • Vid graviditet

Karpaltunneln

Kring varje större led i kroppen finns en tunnel där nerver, senor och blodkärl kan passera utan normal risk för klämning. En av de minsta tunnlarna är karpaltunneln som bildar ett utrymme mellan handlovens ben och ett kraftigt ligamentband. Genom detta går en av handens huvudnerver, mediannerven, samt senor från muskler som böjer fingrarna.

Klämning här yttrar sig som domningar och smärtor i handen. Besvären är vanligast på nätterna. Vanligt är att gravida kvinnor drabbas.

Ett besök på vårdcentral brukar utmynna i handledsstöd som finns på alla apotek, men effekten av denna ger sällan något större resultat.

Man kan be om operation men eftersom trycket är högt på landets handkirurger får man vänta ett bra tag. Under den tiden kan problemet försvinna av sig självt eller också består problemen fram tills operationen, eller förvärras.

Smärtan under tiden bör behandlas via TENS och inte genom värkmedicin eftersom den senare drabbar njurar eller mage/tarm.

Liknande tunnlar finns i armbågen, ulnaris (jfr "änkestöten") och i knävecket. PierenCarpal kan även köras mot dessa, dock inte med hjälp av handskar utan med hjälp av elektrodband som också finns i vårt sortiment.