PRNE Medical
Snorres väg 6
SE-14833 Ösmo

Rådgivning per telefon:

08 - 752 1959

eller via epost:

support@prne.se

web analytics
 
 

Terapeutiskt Ultraljud 1 och 3 MHz -
suverän metod som hjälper kroppen att starta läkningar vid skador, inflammationer, artroser mm

 

Terapeutiskt ultraljud är den mest effektiva tvättmetod som existerar för att rensa bort hinder inne i kroppen för läkning vid skador, artroser och andra inflammationer.

Läkande blodkroppar och komponenter i immunförsvaret kommer inte fram om de betydligt större inflammationsämnena blockerar vägen.

Dessa ämnen skjuts dock resolut undan av ljudtrycket och skadeområdet blir helt rent. Samtidigt försvinner också smärtsignalämnena, prostaglandiner, vilket ger omedelbar smärtlindring.

Ytterligare en effekt av ultraljudet är att det är uppmjukande. Detta uppskattas av reumatiker vars stela fingrar blir rörliga och av dem med överspända muskler, muskelknutor etc. Många sådana problem ger följdproblem när spända muskler trycker på nerver, exempelvis migrän.

Dock ska terapeutiskt ultraljud inte användas på gravida kvinnor. Terapeutiskt ultraljud är betydligt starkare än diagnostiskt ultraljud. Inte heller ska man köra ultraljud mot hjärnan. Men överallt utöver detta går bra.

Terapeutiskt ultraljud var från början (1960-talet) komplicerat och krävde utbildning och erfarenhet. Dagens datoriserade apparater är dock något helt annat. Vem som helst kan numera köra ultraljud efter kort hemmaträning. Gör man fel säger apparaterna ifrån.


 

Vår främsta apparat för terapeutiskt ultraljud heter Sonic vital XT color (bilden ovan). Det är en modell av högsta klinikklass men som också används i hemmabruk av många. Man lär sig apparaten på en timme.

Denna kvalificerade apparat har dock en prislapp som kanske inte passar alla. Därför har vi också en enklare variant på ultraljud som kostar betydligt mindre. Det är en kinesisk apparat - Huakang HK - D508A som fungerar bra, har bra kraft, men saknar de program med fininställningar och precision som finns på Sonic.

Huakang HK-D508A är i gengäld en kombinationsapparat som också innehåller TENS/EMS, lågintensiv laser och IR-värme. Den är därmed mycket universell och populär både bland massörer och privatpersoner. De sistnämnda har glädje av den eftersom den är en komplett "klinik" att ha hemma.

Terapeutiskt ultraljud passar alltid utmärkt på djur. Eftersom ljudet inte hörs eller känns blir de inte stressade av behandlingen.

För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system - kort, faktura, konton, uppskjuten betalning etc. Lägg gärna betalningen vid årstider där det inte är så mycket annat som kostar.


 

 

Top 10 användningar för terapeutiskt ultraljud:

 • artriter och artroser/motverka nedbrytning av brosk
 • slemsäcksinflammationer
 • senskador och seninflammationer
 • muskelspänningar och -smärtor
 • smärta från ryggraden (facettartroser)
 • idrottskador
 • sårläkning (bensår mm)
 • ärrbehandlingar (uppmjukning av styvt kollagen)
 • forcerad läkning efter skador, operationer mm
 • ökad genomblödning - behandling av svullnader/ödem mm


ABC om terapeutiskt ultraljud

A - Vad är ultraljud?

Ultraljud är ljudvågor som ligger högt över den högsta frekvens som våra öron kan uppfatta. Ultraljud hörs därför inte. Ljudvågorna ger ett akustiskt tryck som används för att vibrera loss inre föroreningar och flytta på dessa samt tillföra friskt blod till skadeställen. Detta ger läkningseffekt. 

Ultraljudet påverkar också cellmembranen så att läkningsprocesser kan accelereras via kroppens egna kemotaktiska komponenter - makrofager mm. Detta innebär också uppmjukning av cellerna, vilket i synnerhet uppskattas vid reumatiska sjukdomar.

B - Behandling med ultraljud

Ultraljud används i många sammanhang för rengöring, exempelvis inom industrin och i restauranger. Rengöring med ultraljud sker sekundsnabbt.

I kroppen används ultraljudet för att rengöra inflammerad vävnad, flytta undan smärtsignal- och andra oönskade ämnen och flytta fram friskt, läkande blod till skador så att läkningen går vidare från den avstannade inflammationsfasen till nästa läkningsfas - nybildningen av celler.

Behandling med terapeutiskt ultraljud varken hörs, känns eller syns. Alla effekter uppkommer inuti kroppen. Metoden är därför också lämplig för behandling av djur. De blir inte stressade av behandlingen.

C - Förväntat resultat

Ultraljud ger resultat omedelbart. Smärta upphör genast eftersom smärtsignalämnen spolas undan till kroppens reningssystem. När ultraljudet används för att starta läkningsprocesser måste behandlingen upprepas några dagar i veckan under några veckor, eller längre. Eller kör dagligen om du har en egen apparat. Terapeutiskt ultraljud är alltid den snabbaste metoden att få igång läkningsprocesser, mjuka upp hård vävnad och stänga av smärta.
Metoden är helt utan biverkningar.

Terapeutiskt ultraljud ska dock inte användas för att behandla problem som uppkommer under graviditet (ryggvärk mm). Enda restriktionen för ultraljud är faktiskt "inte på gravida magar!".


Sonic vital XT color

En av världens främsta apparater för terapeutiskt ultraljud heter Sonic vital XT Color. Den är i sin konstruktion det senaste som existerar inom ultraljudstekniken.

Den är byggd för proffs men kan också användas av privatpersoner för hemmabruk eftersom dess kunskap ligger inprogrammerad.

I varje sats ligger ett svenskt informationspaket för träning och förståelse. Efter ett par timmar kan man köra ultraljud även om man aldrig gjort det tidigare. Man lär sig dessutom snabbt eftersom apparaten själv berättar vad som är rätt och fel. Vid fel har ultraljudet tagit annan väg än in i kroppen, men apparaten märker detta genast.

Terapeutiskt ultraljud fungerar på två sätt - dels uppstår ovannämnda tvätteffekt som används för bortsköljning av oönskade inflammationsämnen, smärtsignalämnen, svullnader/lymfa etc som kan blockera normal blodförsörjning. Sedan ger ultraljudet transport av friskt blod till skadan. Allt styrs med rörelsemönstret för ljudhuvudet.

Utöver detta finns också en viktig celleffekt som är gynnsam för läkningen. Cellväggarna mjukas upp och blir mer genomsläppliga för immunförsvarets komponenter, makrofager mm. Vid läkningsprocesser som har fastnat i inflammationsfas kan ultraljudet se till att processen snabbt lämnar denna och går över till följande faser - cellnybildning och remodellering (ärrbildning).

Ultraljud har ett antal användningsområden, som bland annat -

 • vid önskan om mycket snabb läkning, exempelvis hos idrottare som är mitt uppe i tävlingssäsong,
 • där TENS/EMS inte ger avsett resultat,
 • vid höga smärtnivåer mot sönderdragna muskler eller inflammerade nervrötter,
 • vid inflammationer i områden där det inte finns så mycket muskler, exempelvis händer och fötter,
 • vid läkning av frakturer på skelettet
 • snabbläkning av sår, operationssnitt etc,
 • vid nertagning av svullnader,
 • artroser (exvs "obestämt ont i ryggen", facettartros) samt
 • vid reumatism.

På reumatiska fingrar kan 3 MHz ultraljud i vattenbad ge ren mirakeleffekt.

 


Kan ultraljud bränna fett?

Ja, teoretiskt kan ultraljudet krossa fettmolekyler via värme, men temperaturen är då så hög ( 150 oC ) att det blir allvarliga brännskador. Det kan helt enkelt vara livsfarligt. Så från detta avrådes bestämt.

Vår apparat Sonic vital XT color är begränsad till 3 W/cm2 vilket inte kan ge några brännskador.

Den hälsosamma metoden är bränna fett är att:

 • minska kaloriintaget
 • motionera
 • öka muskelmassan, både med träningsredskap och EMS.

Vid ökad muskelmassa ökar förbränningen av fettsyror, detta även under sömn.


Terapeutiskt ultraljud använder medelhög energi

Inom medicintekniken finns tre varianter av ultraljud med 1/Låg energi, 2/Medelhög energi samt 3/Hög energi. Den förstnämnda används för diagnos och bildvisning, exempelvis av foster i livmodern. Medelhög energi används vid terapeutiskt ultraljud vars avsikt är att ge läkningseffekt. Den högenergetiska används vid kirurgi exempelvis vid sprängning av njurstenar.

Kirurgiskt ultraljud kräver mycket hög kompetens av användaren för att inte skada andra organ eller vävnader, däremot kan det terapeutiska ultraljudet inte skada något. Enda restriktionen här är att ultraljudet inte ska appliceras på gravidas magar eller deras ryggar.

Vid seninflammationer och artroser i större leder med omgivande större muskler rekommenderar vi i första hand elektrisk muskelstimulering (EMS) mot de musklerna, vilket också flyttar på vätskor pga musklernas pumpeffekt. Detta av det skälet att det är en fördel att det bildas en stödjande muskelkorsett kring skadan.

Det finns dock områden i kroppen där musklerna är mycket små och här passar ultraljudet utmärkt, som exempelvis händer, fötter och vid artroser i facetterna mellan kotorna i ryggraden.

En stor användning av ultraljud gäller reumatiska svullnader och inflammationer i leder - fingrar, händer och armbågar. Här arbetar man med fördel i vattenbad. En sådan behandling på morgonen ger i regel bra rörlighet hela dagen.