PRNE Medical
Sommargatan 33
SE-25665 Helsingborg

Kontakt för rådgivning om behandlingar och tillhörande apparatval:

073 1274890

+4673 1274890

support@prne.se

 

 

Terapeutiskt Ultraljud -
suverän metod som hjälper kroppen att läka skador, inflammationer, hudproblem, artroser, ta ner svullnader, värkblockera mm

 

Vi har tre olika ultraljudsapparater:

 • Sonic XT Color - klinikapparat i högsta klass för avancerade behandlingar med ultraljud
 • HK - D508A - kombinationsapparat med ultraljud som också innehåller TENS/EMS, laser och IR-värmeband - "en komplett klinik"
 • RU-638 - ultraljudsapparat specialiserad på led- (artros) och hudbehandlingar, typ rynkor, celluliter och andra huddefekter.

Ultraljudet skapar ett akustiskt tryck som slår loss ämnen som har fastnat. På så sätt tvättas skadade områden så att läkande blod kan komma fram.Terapeutiskt ultraljud ger en sorts bearbetning som kallas "kavitation". Ultraljudet skapar en rörelse/vibration på visst djup i kroppen - hudnära eller längre in.

Denna bearbetning innebär att ämnen som har fastnat kommer loss och flyttas undan (= tvättning), kapillärt blod kan dirigeras till områden med försvagad genomblödning (för sårläkning mm), svullnader kan skjutas undan, cellväggar mjukas upp och läkemedel, hudvårds- och fukthållande medel kan skjutas in i kroppen (mot brosk i leder) eller huden.

Sonic vital XT Color är vår främsta ultraljudsapparat. Vid ytliga sår sätter man inga plåster, eller syr ihop, utan att först tvätta området. På insidan av kroppen gäller samma sak. Tvätta först. Ultraljudet gör detta.

Terapeutiskt ultraljud är den mest effektiva tvättmetod som existerar för att rensa bort hinder inne i kroppen för läkning vid skador, artroser och andra inflammationer.

Läkande blod och komponenter i immunförsvaret kommer inte fram om betydligt större inflammationsämnen blockerar vägen.

Dessa ämnen skjuts dock resolut undan av kavitationen. Skadeområdet blir helt rent och därmed tillgängligt för blodet. Samtidigt försvinner också smärtsignalämnena, prostaglandiner, vilket ger smärtlindring.

Terapeutiskt ultraljud fungerar på så sätt att det skickas in ljud med högt tryck och viss frekvens in i kroppen. Detta kan liknas vid en fyrverkeriraket. På visst djup "exploderar" raketen och det blir en kaskad av vibrationer som här sätter alla vätskor i rörelse - detta kallas kavitation. De vätskor som inte ska vara där kommer då att lossna och flyttas undan med hjälp av det rörelsemönster som man använder. Detta ger den inre tvätteffekten. Kaskaddjupet är olika beroende på ultraljudets frekvens, från hudnivå till 6-7 cm in i kroppen (muskler).

Ytterligare en effekt av ultraljudet är att det är uppmjukande på cellmembranen. Detta uppskattas särskilt av reumatiker vars stela fingrar (pannuscellerna) blir rörliga åtminstone den dagen samt av dem med överspända muskler, muskelknutor etc. Många sådana problem ger följdproblem när spända muskler trycker på nerver, exempelvis migrän.

Ännu en vanlig tillämpning på terapeutiskt ultraljud är skönhetsbehandlingar, hudvård/rynkborttagning samt behandling av brosk i leder. Detta sker på exakt samma sätt - inskjutning av hyaluronsyra till huden eller brosket. Preparatet finns receptfritt på alla apotek.

Större hundar drabbas ofta av artroser i höften. Ultraljudet kan lindra. Metoden kallas för "sonofores". Hyaluronet är ingen syra utan istället ett kroppseget vattenbindande socker som avtar med åldern, men som kan tillföras igen via ultraljudet. Genom hyaluronvård av brosk i känsliga leder håller man dessa i gott skick och undviker artroser, kanske rent av hela livet.

En grupp som verkligen drabbas av slitna leder och artroser är våra hundar. Ge dem samma behandling så håller de sig friska också.

Restriktionerna för terapeutiskt ultraljud är - 1/ inte på gravida kvinnor varken på hud eller djupare, 2/ inte heller mot hjärnan.
Men överallt utöver dessa går det bra.

Terapeutiskt ultraljud var från början (1960-talet) komplicerat och krävde utbildning och skicklighet. Dagens datoriserade apparater är dock något helt annat. Vem som helst kan numera köra ultraljud efter kort hemmaträning. Alla instruktioner som behövs är på svenska. Lärtiden för våra apparater är cirka en timme.


 

Vår främsta apparat för terapeutiskt ultraljud heter Sonic vital XT Color (bilden upptill). Det är en modell av högsta klinikklass men som också används i hemmabruk av många. Den är unik på så sätt att den talar om när man gör fel. Även en ovan användare kan därmed agera helt professionellt. Detta passar för terapeuter som använder ultraljud sporadiskt och som har kunder som förväntar sig professionellt resultat.

Denna kvalificerade apparat har dock en prislapp som kanske inte passar alla. HK-D508A är vår mellanmaskin för ultraljud.Därför har vi också enklare varianter på ultraljud som kostar betydligt mindre. En heter Huakang HK - D508A (bilden till höger) som fungerar bra, har bra kraft, men saknar de program med fininställningar och precision som finns på Sonic.

Huakang HK-D508A är i gengäld en kombinationsapparat som också innehåller TENS/EMS, lågintensiv laser och IR-värme. Den är därmed mycket universell och populär både bland massörer och privatpersoner. Alla har glädje av den eftersom den är en komplett "klinik" att ha hemma.

RU-638 är speciellt byggd för kosmetiskt ultraljud, rynkbehandling mm.Sonic vital XT Color är vår tungviktare, HK-D508A är vår mellanviktare och så har vi också en lättviktare i RU-638 (bilden till vänster).

Det är en apparat som primärt är byggd för hudbehandlingar samt behandling av ledbrosk. Dvs, kaskaden åker inte långt in i kroppen utan stannar i läderhuden eller ett stycke under huden i brosksäcken. Syftet med detta är att skjuta in hyaluronsyra som återställer hudens och broskets förmåga att ta upp och bevara vätska.

Hyaluronsyran i kroppen har vi gott om i unga år, men med åldern minskar det och så småningom finns inget kvar. Såväl hud som brosk blir då torrt och skört. Rynkor uppstår och lederna knastrar och värker.

Då tillför man nytt hyaluron via RU-638. Rynkorna försvinner och lederna fungerar igen. Operation och konstgjord led kanske därmed undviks. Detta måste dock göras innan allt brosk är bortslitet från leden. Därefter finns inget brosk som kan nybildas.


Terapeutiskt ultraljud passar alltid utmärkt på djur. Eftersom ljudet inte hörs eller känns blir de inte stressade av behandlingen. Många hundraser, särskilt större hundar, får problem med sina höftleder och här passar det utmärkt att ge dem sonofores med hyaluron mot ledbrosket, så mår de bättre.


För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system - kort, faktura, konton, uppskjuten betalning etc. Notera också att här är alltid öppet köp. Prova först, bestäm sedan.


 

 

Vanliga användningar för terapeutiskt ultraljud:

 • läka muskelinflammationer
 • motverka nedbrytning av brosk med hjälp av hyaluron
 • slemsäcksinflammationer
 • senskador och seninflammationer
 • muskelspänningar och -smärtor
 • smärta från ryggraden (facettartroser)
 • idrottskador
 • sårläkning (bensår mm)
 • ärrbehandlingar (uppmjukning av styvt kollagen)
 • föryngring av hud och brosk via sonofores med hyaluronsyra
 • forcerad läkning efter skador, operationer mm
 • ökad genomblödning - behandling av svullnader/ödem mm


 

Kan ultraljud bränna fett?

Ja, teoretiskt kan ultraljudet krossa fettmolekyler via värme, men temperaturen är då så hög ( 150 oC ) att det blir allvarliga brännskador. Det kan helt enkelt vara livsfarligt. Så från detta avrådes bestämt.

Vår apparat Sonic vital XT color är begränsad till 3 W/cm2 vilket inte kan ge några brännskador.

Den hälsosamma metoden är bränna fett är att:

 • minska kaloriintaget
 • motionera
 • öka muskelmassan, både med träningsredskap och EMS.

Vid ökad muskelmassa ökar förbränningen av fettsyror, detta även under sömn.


Terapeutiskt ultraljud använder medelhög energi

Inom medicintekniken finns tre varianter av ultraljud med 1/Låg energi, 2/Medelhög energi samt 3/Hög energi. Den förstnämnda används för diagnos och bildvisning, exempelvis av foster i livmodern. Medelhög energi används vid terapeutiskt ultraljud vars avsikt är att ge läkningseffekt. Den högenergetiska används vid kirurgi exempelvis vid sprängning av njurstenar.

Kirurgiskt ultraljud kräver mycket hög kompetens av användaren för att inte skada andra organ eller vävnader, däremot kan det terapeutiska ultraljudet inte skada något. Enda restriktionerna här är som nämnts - inte på gravidas magar/ryggar eller direkt mot hjärnan.

Vid seninflammationer och artroser i större leder med omgivande större muskler rekommenderar vi också elektrisk muskelstimulering (EMS) mot dessa muskler. Detta bildar då en stödjande muskelkorsett kring skadan. Därmed får leden en förbättrad stabilitet.

En stor användning av ultraljud gäller reumatiska svullnader och inflammationer i leder - fingrar, händer och armbågar. Här arbetar man med fördel i vattenbad. En sådan behandling på morgonen ger i regel bra rörlighet hela dagen.