PRNE Medical
Snorres väg 6
SE-148 33 Ösmo

Kundtjänst  08-752 1959
support@prne.se

web analytics
 

Elektroder för TENS och EMS


Vi har en rad olika elektroder för olika uppgifter. De är 1/av gummi med skyddsväv, självhäftande i olika storlekar och med olika klister, 2/torra elektroder för klistring med gel, 3/vävda elektroder samt 4/skoelektroder.

De vävda elektroderna finns som handskar, sockar eller band och ska träs över den kroppsdel som ska behandlas. Dessa passar för TENS, dvs värkblockering, och ska då vara fuktiga för bästa hudkontakt.

När muskler ska behandlas så är det gummielektroderna som ska användas, helst de självhäftande. En udda användning av de torra elektroderna är att lägga dem i vattenbalja och behandla händer eller fötter på så sätt.


TENS ger värkblockering och EMS används för att reparera värkens orsaker. De är olika metoder, men en sak har de gemensamt - elektroderna.

Alla elektroder för TENS och EMS är försedda med elektriskt ledande skikt som kan överföra strömpulserna via huden in i kroppen. De elektriskt ledande skikten är i regel svarta eftersom kolpulver är det bästa ledande materialet.

Det bästa gummit heter silikongummi och sådana finns också i s.k. medical grade, godkända för implantat i kroppen.

Elektroderna har i regel självhäftande klisterskikt som är transparent för elektrisk ström. Detta klisterskikt torkar med tiden. Livslängden kan ökas med hjälp av lite vatten på klistret på sluttampen. Även med helt torkat klister kan man använda elektroderna om man tejpar fast dem med hudtejp. Elastiska bindor används också.

Tänk på att de självhäftande elektroderna ska enbart sitta fast mot huden när behandlingar pågår. Annars är risken att huden utvecklar överkänslighet.

För dem med känslig hud har vi elektroder av typen Sensitive med snällare klister.

Färska elektroder finns hos oss i e-butiken och hos de flesta Apotek. Fråga efter "TENS-elektroder".

Professionella terapeuter använder dock elektroder som inte har självhäftande beläggning utan som klistras fast med nytt klister för varje patient. Elektroderna och huden tvättas därefter med ljummet vatten. På alla apotek finns för detta Blågel som ger hyfsad fästförmåga. Vi har i vårt sortiment ett starkare klister om man vill ha det.

Ytterligare en variant på elektroder är vävda sådana. Här används silvertråd som är elektrisk ledande. Vävda elektroder används främst för att öka den lokala genomblödningen samt för att blockera lokal smärta (TENS). 

Vävda elektroder ska vara lite blöta när man använder dem. Då är de behagligare att använda.

Ännu en variant på elektrod är vår elektrodpenna, Punktrode. Den används normalt för att söka fram nervingångar i muskler när man avser att specialtrimma dessa. Eller för att spåra eventuella svagställen i motornerverna - ett slags förenklad EMG (elektromyografi). Den kan också användas för punktbehandlingar, exempelvis mot muskelknutor eller triggerpunkter.

 


 

Självhäftande elektroder

Våra standardelektroder har måtten 5 x 5 cm (4-pack eller 20-pack).

Andra storlekar är 1,5 x 7,5 cm (strips, 6-pack) samt 8 x 13 cm (2-pack).

Skoelektroder

för behandling mot fötter och ben.

Skorna är egentligen byggda för zonterapi och ger också sådana resultat (mage, underliv, endorfiner). Men vi rekommenderar dem dels för behandlingar mot svullna och trötta fötter och underben, dels för ren avslappning (venpumpsmassage) efter en jobbig dag.

 

Textilelektroder för armbågar

Elektroden har två kontakter, dvs anod och katod i samma väv. Passar omkretsar mellan 23 och 30 cm.

Textilelektroder för händer och handleder

Elektrodvantarna finns i storlekarna S, M och L.

 

 

 

Textilelektroder för fötter och fotleder

Finns i storlekarna M (37-40) och L (41-45).

Textilelektroder för ben och armar

Finns i storlekarna omkrets 23-30 cm, 28-40 cm samt 32-55 cm.

 

 

 

Punktrode

Pennelektrod för nervsökningar samt punktbehandlingar.

Skoelektroder

för behandling mot fötter och ben. Skorna är egentligen byggda för zonterapi och ger också sådana resultat (mage, underliv, endorfiner).