Andra TENS/EMS-apparater i vårt sortiment:

Speciella elektroder:

Punktrode för nervträning och -sökning:

Och så ultraljud som alternativ:


PRNE Medical
Sommargatan 33
SE-25665 Helsingborg

Kontakt för rådgivning om behandlingar och tillhörande apparatval:

073 1274890

+4673 1274890

support@prne.se

 

 

Sporécup XTR 2 -  muskelstimulator för sport, fitness och rehabilitering


 

Ingen av våra apparater har så bred användning som denna Sporecup XTR 2. Den används av världens främsta idrottare både som träningskomplement och för behandlingar före och efter tunga prestationer.

Den används också inom fitness för att skulpturera muskler, i synnerhet i Frankrike är detta mycket stort (den tillverkas också där).

Men allra störst nytta ur hälsosynpunkt gör den nog för dem som håller på att bli invalidiserade genom neuropatier. Sådana innebär gradvist ökade svårigheter att gå, man känner inte fötterna och vet därför inte var marken är. Många drabbas av detta, främst diabetiker och andra med förträngda blodkärl.

Men Sporecup XTR 2 återställer både deras muskler och nerver till nivå som inte handikappar.

Kör gärna behandlingarna strax före läggdags. Sömnen är nämligen viktig för läkningen. Under natten repareras skadade celler av kroppens läkningssystem. Enda kravet är att någon har tryckt på "startknappen" - och denna signal kommer just från XTR 2.


Denna modell i vårt sortiment av TENS/EMS-apparater är klassad som "idrottsapparat" och rekommenderas normalt till dem som är fysiskt aktiva - motionärer, joggare, idrottare - eller har arbete som kräver god fysik - polis, räddningstjänst, militär etc.

Apparaten är ett träningskomplement. Den gör musklerna redo för ansträngningar, trimmar musklerna och efterbehandlar.

Som "genomblödare" är den helt suverän. Alla slaggämnen i musklerna försvinner snabbt och kroppen slipper efterräkningar.

Några negativa biverkningar finns inte, däremot finns positiva. Via TENS-funktionen kan den påverka hjärnan att utveckla endorfiner, dvs kroppens eget belöningssystem. Av detta skäl fungerar den också vid trötthet, nedstämdhet och till och med vid depressioner.

Suverän också vid neuropatier, artroser och inflammationer

Sporecup XTR 2 har som nämnts ytterligare ett angeläget användningsområde - rehabilitering för dem som har drabbats av cirkulationsproblem. Apparaten är ju en "genomblödare" av högsta klass vilket alla elitidrottare vet.

Enorm nytta av samma sorts genomblödning har även de som lider av neuropatier, artroser och inflammationer som inte vill läka. För dessa är XTR 2 en effektiv räddningsapparat.

Vid behandling mot cirkulationsproblem sker förbättringar omgående även om kroppen aldrig kan komma tillbaka till ungdomsskick. Problemen blir dock så små efterhand att de inte besvärar. Viktigt är dock att aldrig låta försämringar gå så långt att det uppstår celldöd. Starta behandlingen genast när besvären börjar märkas. XTR 2 ger snabbt förbättrad livskvalitet.

Neuropatier innebär att muskler, deras nerver samt känselnerver sviktar. Det blir svårt att gå utan att ramla och domningar uppstår. Man känner inte var fötterna är.

Detta gäller vanligtvis diabetiker samt äldre personer med muskelförtviningar (sarkopeni), dvs med förminskade blodkärl som inte förmår försörja alla celler. Tobak och kolesterol kan vålla samma problem.

XTR 2 har program för maximal genomblödning vilket innebär genomsköljning av muskler för rensning av hinder samt tillskott av syre, näring och immunförsvar till alla celler - samt snabb muskeluppbyggnad via apparatens EMS-funktioner.

Med apparaten följer lärpaket på svenska så att du snabbt kan använda den korrekt för varje behov.

Skulle XTR 2 passa dig? Prova gärna! Här är alltid öppet köp. Du märker omgående att den biter på dina problem.

För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system, bland annat konto med delbetalningar över många månader.


Sporécup XTR 2 är byggd för följande uppgifter:

 • värk- och smärtbehandling
 • nervstimulering
 • nervträning efter skador, förlamningar och neuropatier
 • läkning efter skador - muskler, ligament, senor
 • muskelrehabilitering
 • muskelförstärkning
 • muskelmassage
 • avslappning
 • för- och efterbehandling vid fysisk aktivitet
 • läkning av inflammationer och artroser
 • förbättrad cirkulation av blod och lymfa
 • behandling av vaskulära problem, förstärkt immunförsvar
 • behandla svullnader (ödem)
 • cellulitbehandling
 • fettförbränning
 • body building
 • depression, trötthet


 

 

Behandlar även invärtes

Med tillbehören vaginalelektrod och/eller analelektrod kommer man närmare många problem i bäckenbotten. Det vanligaste problemet är försvagad PC-muskel (knipmuskeln) vilket drabbar både kvinnor och män. Kvinnor i synnerhet efter förlossningar.

PC-muskeln utgör själva "botten" i bäckenbotten och har stor betydelse för hur man upplever sexuellt samliv. Dålig känsel i vagina har samband med försvagad muskel och för männen försämras erektionen vid svag muskel.

Dessa problem är lätta att ta bort med invärtes elektroder och muskelprogrammen i Sporécup.


Behandling av stressrelaterade problem med venpumpsmassage

De flesta sjukskrivningar numera kommer från stressrelaterade problem. De leder till utbrändhet, trötthet, depressioner och även till psykosomatiska besvär som exempelvis huvudvärk, yrsel, tinnitus mm.

Om du lider av sådana problem så har XTR 2 goda möjligheter att hjälpa dig. Du ska då använda apparaten tillsammans med tillbehören skoelektroder.

Behandlingen går till på följande sätt:
Sätt dig bekvämt i en fåtölj när du vill bli avslappnad. Sätt fötterna i skorna och låt XTR 2 skicka in ström via skorna som tar med sig alla muskler i fötter och underben. Då uppstår en massage eftersom alla muskler tvingas arbeta. Massagen knådar den inre venen i vaderna samt alla blod- och lymfakärl som finns i området. Det uppstår stark vätskecirkulation.

Hjärtat upptäcker detta (via förändringar i kärlväggarnas sträckning) och sänker blodtrycket. En annan "hjälppump" är uppenbarligen i arbete nu.

Med det lägre blodtrycket och lägre puls känner du att kroppen slappnar av. Vi har ett namn på denna behandling - "Venpumpsmassage".


För idrottare och fysiskt aktiva

Sporécup XTR 2 är en superstark (= 100 mA) muskelstimulator för dem som menar allvar med sin idrott, eller har ett fysiskt krävande arbete. Den är vanlig bland massörer i idrottsklubbar. Många elitidrottare har den också.

För enskilt bruk så kompletterar den fysisk träning både genom att för- och efterbehandla träningen samt för att förstärka muskelgrupper som är viktiga för prestationen.

Apparaten drivs med ackumulator och kan också köras på nätsladden. Den kan därför lätt tas med vid transporter, på idrottsplatser eller i fält. Utstyrkan i apparaten räcker också för muskelbyggare, tyngdlyftare och andra även extrema kraftsporter.


Alla muskelskikt engageras

Sporécup XTR 2 är både en träningskamrat och rehabapparat om man har blivit skadad. Som träningskamrat förbereder och efterbehandlar den muskler som utsatts för hårt arbete. Detta gör att man snabbare är redo för ny kamp.

Den har både EMS- och TENS-program i sig. Förutom muskelfunktionerna (EMS) bedövar den värk via TENS - även värk som inte är relaterad till muskler, exempelvis migrän, pms mm.

Titta gärna på denna korta youtubefilm så ser du Sporécuppen arbeta.

I satsen medföljer grundinstruktioner på svenska så att alla, oavsett grundkunskaper, kan använda den korrekt från början.

Apparaten har totalt 30 program varav 9 för för- och efterbehandling av musklerna efter ansträngning, fysisk träning, tävling eller match.

Den har också ett dussin program för förstärkning av de muskler som är viktiga för prestationen. Sporécup behandlar även muskler i djupare skikt. Alla muskelskikt blir bearbetade och förstärkta. Med detta förebyggs risken för skador.

Skulle skador ändå uppstå har den rehabprogram för snabbaste läkning. Vid muskelskador håller den dessutom övriga muskler i trim samtidigt som läkningen pågår.

Sporécup XTR2 är således en kombinerad TENS- och EMS-apparat (muskelstimulator) med 30 program enligt senaste vetenskap. TENS-funktionen lindrar värk vid skador eller överbelastningar och EMS-funktionerna ger muskeltrimning.

Sporécup XTR2 drivs av ackumulator och kan hängas om halsen vid användning. Man är därvid inte låst till en plats. Den kan med fördel användas samtidigt som man sitter i träningsmaskin eller rör sig på träningspass, fritid eller jobb.

En stor fördel med elektrisk muskelstimulering är att samtliga muskelskikt engageras - även de djupare skikten. Många vältränade blir förvånade när de får träningsvärk i områden där de trodde att de hade god muskulatur. Detta beror på att mindre muskler under de stora musklerna är otränade.


Program

Sporécup XTR2 erbjuder den senaste utvecklingen inom muskelstimulering från tyska Schwa-Medico. Apparaten är konstruerad efter vetenskapliga rön samt användarnas önskemål betr hanterbarhet.

Med "dynamisk stimulering" i vissa program nedan menas att kanalerna körs i sekvens efter varandra. Det uppstår då en högre massageverkan. Trötta ben blir snabbt piggare med dynamisk stimulering.

Den har 30 program inom nedanstående rubrikområden:

 • Återhämtning
 • Avslappning
 • Smärtbehandling
 • Sport
 • Rehabilitering
 • Genomblödning
 • Kroppsbyggnad och Fitness

Programmen är enligt nedan. Varje program är inställt på 30 minuter men man kan också koppla bort tiduret.

Återhämtning
P1. Återhämtning efter uthållighetsträning
P2. Återhämtning efter tävling/match
P3. Återhämtning efter styrketräning
P4. Återhämtning med dynamisk stimulering (massage)
P5. Krampbehandling
P6. Dagen-efter behandling
P7. Ökat venflöde (mot svullnader)
P8. Tunga ben
P9. Behandling av blödning

Avslappning
P10. Långsam dynamisk massage

Smärtbehandling
P11. Smärta i nackområdet
P12. Smärta i ländryggen
P13. Ischiassmärta
P14. Smärta från seninflammation
P15. Ledsmärta
P16. Långvarig smärta

Sportträning
P17. Ökad motståndskraft
P18. Ökad uthållighet
P19. Ökad styrka
P20. Ökad explosiv styrka
P21. Hypertrofi/Body building

Rehabilitering
P22. Motverkan mot muskelförsvagning

Genomblödning
P23. Ökad kapillär genomblödning, fas 1
P24. Ökad kapillär genomblödning, fas 2

Kroppsbyggnad och fitness
P25. Grundstart för muskelbygge
P26. Muskeltoning
P27. Muskelformning
P28. Cellulitbehandling
P29. Fettförbränning
P30. Specialprogram för stuss och mage

Pris 3.300 kr
inkl moms.
Garanti 1 år.

Tillverkare: Schwa-medico GmbH, Tyskland. Apparaten har CE-certifikat för medicinsk användning.

En sats Sporecup XTR2

innehåller apparat, ackumulator, laddare, kablar, två satser självhäftande hudelektroder, halsband, utförlig engelsk manual samt grundinstruktionen på svenska. Behöver du fler elektroder kan du antingen beställa via oss eller köpa dem på alla apotek. Notera också att det finns ett antal specialelektroder för olika ändamål (se i manualen). Dem kan du enbart beställa via oss.

Produktdata:

 • Strömstyrka: 0 - 100 mA i steg om 1 mA
 • Pulsfrekvenser: 0,5-120 Hz
 • Pulsbredder: 50 - 400 us
 • Impulstyp: Rektangulär bifas
 • Vikt: Cirka 300 gram


 

 

Muskeldystrofier från neurogena atrofier

Så finns tyvärr ett 30-tal sjukdomar från nervsystemet som ger tilltagande muskelförsvagning. Det är sjukdomar som MS, ALS m.fl. Problemet kallas muskeldystrofi och det finns ännu ingen bot. Dock finns bromsmediciner och till den arsenalen hör att försöka hålla uppe muskelmassan så gott det går.

Här rekommenderar vi elektrisk muskelstimulering, EMS, från just Sporecup XTR 2, samma apparat som elitidrottarna använder. Eller alternativt dess storebror Sporecup XTR 4.

Med broms på muskelförsvagningen och hyfsad muskelmassa får man mera tid och detta ökar chansen att vetenskapen ska hinna utveckla läkemedel som verkligen hjälper innan det är för sent för den enskilde.