För reumatiska problem erbjuder vi följande TENS/EMS-apparater:






samt terapeutiskt ultraljud:




PRNE Medical
Sommargatan 33
SE-25665 Helsingborg

Kontakt för rådgivning om behandlingar och tillhörande apparatval:

073 1274890

+4673 1274890

support@prne.se

 
 

TENS och terapeutiskt ultraljud för behandling vid reumatism och Bechterew


TENS fungerar alltid bra på reumatiska problem inklusive RA som smärtstillare utan biverkningar.

Elektrisk muskelstimulering, EMS, kan vara bra vid Bechterews syndrom. Det är värt att prova hur kroppen klarar sådan behandling. Det är en komplementär metod till styrketräning och här kan den stärka alla ryggmuskler väsentligt.

Terapeutiskt ultraljud ger två viktiga effekter, dels snabb borttransport av smärtsignalämnen (=smärtblockering) och dels uppmjukning av cellmembranen.

Det sistnämnda märks på pannuscellerna. 5 minuters behandling i vattenbad ger rörlighet i fingrarna för lång tid, kanske hela dagen.

Prova gärna först hos terapeut innan du köper egen anläggning.

Rådgör gärna med oss om valet av metod. Vi har alltid öppet köp här. Prova först, bestäm sedan om du ska behålla utrustningen.

För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system. Välj det som passar bäst.


 

TENS och ultraljud fungerar bra vid reumatiska besvär

Läs mer om produkterna genom att klicka på bilderna.


Ett pass TENS/EMS och/eller ultraljud per dag lindrar symptomen

Vid reumatiska sjukdomar hjälper TENS mot värk, EMS mot Bechterew och ultraljud används för att temporärt återställa rörligheten i leder, särskilt i fingrarna. Det "temporära" brukar vara ett dygn så behandlingen behöver upprepas dagligen. Den tar dock bara några enstaka minuter.

För svåra fall rekommenderar vi vår ultraljudsapparat Sonic vital XT Color som är lätt att lära sig. Den har dessutom färdiga program för reumatiska artriter. Man arbetar då med händerna i vattenbad, exempelvis en plastskål med ljummet vatten.

Reumatism är många olika typer av sjukdomar och vi möter oftast kunder med polyartriter, dvs ledgångsreumatism. Terapeutiskt ultraljud mjukar upp stela leders granulära pannusceller och skjuter undan inflammationen, vilket tar bort smärtan.

Sonic vital XT color kan arbeta under vatten vilket är en förutsättning för reumatiska behandlingar. Cirka fem minuters behandling (3 MHz) per hand i ljummet vatten tar bort morgonstelheten och ger rörliga fingrar för resten av dagen.

När det gäller svullna och inflammerade leder i fingrar, händer och armbågar är ultraljud fullständigt överlägset alla andra behandlingar. Ultraljud ger inga biverkningar.

Sonic vital XT color är en ultraljudsapparat som i kvalitet överträffar det mesta som finns på marknaden. Detta på grund av att den läser av hur ultraljudet går in i kroppen. Går ultraljudet på fel håll så säger den detta till operatören, som därmed får ändra sitt arbetssätt.

En sådan apparat har givetvis en prislapp som inte passar alla. Men då finns ett billigare alternativ i den kinesiska HK-D508.

Denna har inte de finesser som finns i Sonic, men har i gengäld TENS i sig också, liksom EMS - muskelstimulering -, lågintensiv laser (= inte farligt för ögonen) samt IR-värme. Det är en kombimaskin som ger en total "hemmaklinik". Även lasern kan fungera bra på reumatiska problem. Och givetvis kan den jobba med ultraljud under vatten.


Bechterews syndrom

TENS/EMS passar också bra när nerver ofta blir klämda vilket kan orsaka inflammatoriska tillstånd, typ Bechterew, vilket i sin tur ger reumatiska symptom. EMS ökar muskelmassan vilket innebär att yttrycket mellan kotorna minskar, och därmed också klämningsrisken. Inflammationen får då chans att läka.

Metoden är värd att prova både på fingrar och Bechterew. Fungerar den inte skickar man bara tillbaka utrustningen. Provkostnaden blir då enbart portokostnaden.


Ultraljud ger 2 effekter

Dels fungerar det som en dusch, fast "strålen" ( = blod, lymfa och salter) kommer på insidan av kroppen. Duschen är ett akustiskt tryck som ger kavitation, vilket ger stark tvätteffekt.

Dels ger ljudvågorna en intern termisk effekt i cellerna pga att vissa proteiner stressas. Detta innebär att cellmembranen blir mer genomsläppliga. Läkningsprocessen underlättas därmed.

Sammantaget innebär detta att stela leder kan behandlas både genom att öka vätskeflödet kring leden samt intracellulärt. Reumatikern märker detta på att den stela leden genast känns mycket mjukare. Man duschar först bort de ämnen som finns vid leden, därefter leder man fram friskt blod till leden.

Ultraljud varken känns, hörs eller syns. Man måste därför vara noggrann med rörelsemönstret med ljudapplikatorn. Först ska man leda bort inflammationsvätskor till vensystemet och sedan föra fram friskt blod till området. Man rör därför applikatorn med en hastighet på cirka 1 cm per sekund. Den kroppsyta som berörs av applikatorn måste vara insmord med ultraljudsgel, alternativt vara under vatten. I övrigt följer man noga den manual som följer ultraljudsapparaten beträffande programval, tid och användarfrekvens.

Mer om EMS - muskelstimulering

Vid elektrisk muskelstimulering, EMS, låter man musklerna arbeta på ömse sidor om en skada så att de ger en kapillär blodpumpeffekt genom skadan. Detta fungerar om det finns muskler på ömse sidor om skadan. Men i vissa fall är det ju inte så, exempelvis vid fingrar eller fötter, där finns nästan bara senor. Där är ultraljudet det enda möjliga.

EMS ger en mycket synlig muskelpumpeffekt, dvs musklerna rör sig rejält, och för dem med låg smärttröskel kan detta kännas brutalt. Ultraljud är i så fall ett mildare alternativ. Det känns inte alls. Effekten sker enbart inne i kroppen.

De som tål kraftfull EMS-behandling får också nytta av den muskeltillväxt som sker. Denna märks inledningsvis som träningsvärk. Effekten av större muskelmassa blir automatiskt större blodkärlsarea. Det uppstår då bättre blodflöde genom problemområdet, och många gånger minskar detta problemen radikalt.

Vid mjukdelsreumatism, fibromyalgi mm, rekommenderar vi våra professionella TENS/EMS-apparater av fabrikat Schwa-medico (Tyskland). Eftersom de normalt används inom professionell sjukvård har de färdiga program för bl.a. reumatiska sjukdomar. Man behöver således inte vara expert på hur de ska ställas in. Utstyrkan kan dessutom finställas i 100 steg (mellan 1 och 100 mA).