FLER TENS/EMS-APPARATER

PRNE Medical
Snorresväg 6
SE-14833 Ösmo

Kundtjänst  08-752 1959
support@prne.se


 

 

Eco basic - 2-kanalig TENS mot värk, hudproblem, rynkor, celluliter, tinnitus, karpaltunnel mm


 

Eco basic är vår enklaste modell av TENS/EMS-apparat med betoning på TENS. Den har tre stora användningsområden:

 • 1. Den ger värklindring, nervträning, massage och avslappning utan negativa biverkningar. Med hjälp av apparaten kan man minska intaget av värkmedicin för att slippa följdproblem i mage, tarm, hjärta, kärl, lever och njurar.
 • 2. Den är perfekt för sköna hudbehandlingar, exempelvis i ansiktet (rynkor) och på benen (celluliter).
 • 3. Den kan via elektroder ge "injektion utan nål" - jonofores - av exempelvis hyaluronpreparat för avancerad rynk- och hudvård. Läs mera om detta längre ner på sidan.
Eco basic är den TENS-apparat i vårt sortiment som har minst utstyrka (=60 mA). Den passar därför inte för dem som behöver trimma fram mycket muskelkraft (via EMS). Där har vi andra apparater istället.

Vi rekommenderar den istället för behandlingar som går mot områden med svaga muskler typ ansikte och händer men också musarmar, nackar, skuldror mm.

Beträffande ansiktet - om du har tinnitus som beror på spända käkmuskler så kommer denna apparat att hjälpa via mikromassage. Då används smala strippelektroder som placeras på käkmusklerna under öronen. Där körs då mjukmassage så är muskeln inte spänd längre.

Tinnitus är för övrigt ett mycket besvärande handikapp som har lockat fram diverse suspekta placeboprodukter, plåster etc. Mikromassage mot spända käkmuskler hjälper, men prova gärna detta först via egna fingrar. Om detta lindrar så är apparaten helt rätt.

Trång karpaltunnel med åtföljande klämning av nerver, blodkärl och senor och handledsproblem behandlar du med hjälp av handskelektroder. Så är karpaltunnelsyndromet snart borta.

Kan Eco basic vara något för dig? Vi har alltid öppet köp här. Prova gärna. Fungerar det inte så skickar du tillbaka apparaten. Eller byter till en starkare apparat.

För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system - kort, faktura, konton, uppskjuten betalning etc.


Pris 1.800 kr
inkl moms.
Garanti 1 år.

En sats Eco basic innehåller apparat, batterier, kablar, två satser självhäftande hudelektroder, bältesclips, utförlig engelsk manual (med placeringstips) samt grundinstruktionen på svenska. Behöver du fler elektroder kan du antingen beställa via oss eller köpa dem på alla apotek. Notera också att det finns ett antal specialelektroder för olika ändamål (se i manualen). Dem kan du enbart beställa via oss. Produktdata:

 • Strömstyrka: 0 - 60 mA i steg om 1 mA
 • Pulsfrekvenser: 2-200 Hz
 • Pulsbredder: 50 - 300 us
 • Impulstyp: Rektangulär bifas
 • Mått: 14,4 x 6,4 x 2 cm
 • Vikt: Cirka 200 gram

Tillverkare: Schwa-medico GmbH, Tyskland. Apparaten har CE-certifikat för medicinsk användning.

Batteridriven
Eco basic körs normalt på batterier (4 st AAA), totalt 6 Volt men kan också köras på laddningsbara batterier. Apparaten har bältesclips så att man kan röra sig under behandlingen. De två kanalerna innebär att man kan behandla på upp till fyra ställen samtidigt. Anvisningar för placering av elektroderna vid olika problem finns i manualen.


 

Mera om TENS

Den normala tillämpningen av TENS är nedanstående tre uppgifter. Eco basic utför dessa uppgifter på ett imponerande sätt.

 • 1/värkblockering,
 • 2/nervträning och
 • 3/avslappning.

Riktig TENS vid värkblockering fungerar på så sätt att en falsk smärtsignal skickas in i kroppen av apparaten via elektroder. Det perifera nervsystemet noterar signalen, men det måste komma ytterligare en bekräftande signal för att nervsystemet via hjärnan ska beordra fram värk via smärtsignalämnen.

Men denna signal kommer inte. När nervsystemet märker detta uppfattar den signalen som falskt alarm och stänger av den, men därigenom stängs också den riktiga smärtan.

Detta är ett biologiskt bedrägeri helt utan biverkningar, men det håller upp till ett dygn och man behöver inte ta läkemedel som är jobbigt för mage och tarm.

TENS för smärtblockering kom fram under Vietnamkriget då man sökte efter alternativ till morfin. Detta alternativ fungerar fortfarande för svåra smärtor bland annat vid palliativ vård. Patienten behöver då inte vara omtöcknad av droger utan kan klart uppfatta och kommunicera med sin omgivning.

Nervträningen tillämpas vid känselbortfall och efter partiella förlamningar, kanske efter slaganfall. När nerven som ska behandlas är så otydlig att den inte ens kan hittas finns ett hjälpmedel som kan kopplas till Eco basic. Det är en elektrodpenna - Punktrode - som kan följa nerven och också berätta var någonstans som nerven sviktar. Just där sätter man in behandlingen med vanliga elektroder.

Vid avslappning kör man TENS på ett speciellt sätt så att endorfiner utvecklas, dvs kroppens eget belöningssystem. Då känns livet ganska gott igen och man slappnar av. Av samma skäl används detta som drogfritt alternativ vid depressioner och utbrändhet.

Kör gärna behandlingen via tillbehöret elektrodskor. De är enklaste sättet att nå just de nerver som kan starta endorfinerna.

Samma princip kan också användas vid depressioner.

Trots innehållet av avancerad och riktig TENS är Eco basic en enkel apparat som är lätt att lära sig.

I hobbyvaruhusen finns också attrapper som kallas för "TENS-apparater" och är mycket billiga, men som saknar TENS-tekniken. "TENS" från sådana attrapper kan fungera via placeboeffekt, men vi rekommenderar inte detta vid besvärande akuta eller kroniska smärtor. Vi har hört skräckhistorier från kvinnor som fött barn med "hjälp" av sådana. Falsk TENS duger inte heller för hudvård.

TENS-tekniken tillämpar pulsvågsgeneratorer som arbetar med dubbla pulsvågor, en för transporten in i kroppen (bärvåg) och en annan våg som rider på den första och innebåller TENS-pulsvågorna. I Eco basic finns en mycket bra TENS-generator med dubbla vågsystem.


Eco basic har nedanstående program

P1 Generell TENS 100 Hz, grindkontroll. Bra mot nervsmärtor och ledproblem

P2 Generell TENS 80 Hz, grindkontroll. Samma användning som ovan men mer behaglig.

P3 Endorfinutvecklande TENS, enligt Kaada. Mot diffusa nerv-, led- och muskelsmärtor. Bra vid ländryggsproblem (använd då gärna elektroder i storlek 8 x 13 cm).

P4 Klassisk TENS med dubbla frekvenser, grindkontroll. Samma som P3 men med förstärkt bedövningsverkan.
P5 Adaption. Bra mot ryggsmärtor och ischias.

P6 HAN-stimulering, flerfrekvent. Intensiv behandling mot alla smärtor.

P7 Burst. Bra mot diffusa smärtor och ländryggsproblem. Oumbärlig vid fibromyalgi.

P8 Modulering (växlande frekvenser mot olika djup). Alternativ till P1 och P2.

P9 Muskelstimulering (muskelförstärkning). Bygger muskler, ökar blodkärlsarean. Bästa rehabprogrammet.

P10 Dynamisk stimulering 1. Grindkontroll. Massage (kanalerna i sekvens efter varandra). Bra vid akuta smärtor, även ischias.

P11 Dynamisk stimulering 2. Grindkontroll. Massage (kanalerna i sekvens efter varandra). Bra vid behandlingar av trötta ben. Ökar genomblödningen. Tar ner svullnader.

P12 Djupverkande TENS. Tar bort smärta när de övriga programmen inte hjälper helt.


Nedanstående fyra program kan du själv redigera för att finställa behandlingar. Efter tillvänjning känner du själv hur din kropp svarar på olika inställningar.


P13 TENS. Grindkontroll

P14 Muskelstimulering. Muskelförstärkning. Ökad genomblödning.

P15 Dynamisk TENS/EMS. Grindkontroll

P16 Jonofores (transport av hudvårdspreparat in i huden.)


Komplett TENS-utbud

Eco basic är en TENS-apparat i första hand. Den har också program för muskelförstärkning (EMS) via program nummer 9 och 14. Men apparaten har inte tillräcklig kraft för att kunna bearbeta större muskler, typ arm- och benmuskler. För sådant hänvisar vi till våra övriga TENS/EMS-modeller.

Däremot är Eco basic en fullvärdig TENS-apparat med alla program som existerar för TENS.

När man använder TENS mot kroniska smärtor, eller vanligt förekommande smärtor, är det viktigt att man byter program då och då. Annars vänjer sig kroppen vid de falska smärtsignalerna och ignorerar dem. Då fungerar inte smärtlindringen.

Byt då program så reagerar nervsystemet igen på rätt sätt.

TENS-programmen och P9/P14´s muskelprogram är perfekt anpassat för behandlingar mot rynkor, celluliter och andra småfel. Sådana korrigeras genom att behandlingen ökar muskelvolymen under huden. Detta sträcker huden och rynkorna slätas ut. Celluliterna finns där likväl eftersom kollagen också är inblandat, men syns knappt.


Jonofores för avancerad hudvård, rynkbehandlingar mm

Ett av programmen P16 går med konstant puls och passar därför för Jonofores (iontophores). Detta är ett sätt att skjuta in preparat i huden och genom huden. Metoden kallas också "injektion utan nål". Detta är särskilt intressant för dem som arbetar med hudvård och skönhetsbehandlingar. Eller som är intresserade av sådant för egen del.

En enkel, men synnerligen effektiv metod för rynkbehandling med jonofores är med preparatet Hyaluron som finns i många varianter på alla apotek. Med hjälp av jonoforesen får man preparatet dit där det ska vara - inne i huden - och inte bara som ett skikt på hudytan som snabbt försvinner.

Vid Jonofores använder man en speciell elektrod utan klister - kolgummielektrod - på vilken man applicerar hudvårdspreparatet. Denna placeras där preparatet ska in i huden, trycks fast med ett finger och får sitta kvar tills preparatet har gått in i huden (några minuter).

Som motelektrod för strömkretsen har man en vanlig självhäftande elektrod på några decimeters avstånd. När apparaten arbetar kommer preparatet att vandra in i hudens porer - jonvandring. Därav namnet "jonofores" = transport av joner.


"Elektronisk medicin" kan dämpa överaktivt immunförsvar

Eco basic klarar även en mycket avancerad tillämpning mot vagusnerven med hjälp av öronelektrod.

Vagusnerven är egentligen två samlingsnerver - vänster/höger - som totalt består av över 60.000 nervtrådar som kommer från hela kroppen och rapporterar om alla tillstånd till hjärnan. I samma spår går också 20.000 nervtrådar på andra hållet med kommandon för sådant som måste göras. Dvs 80.000 nervtrådar totalt. I detta system ingår också styrningen av immunförsvaret.

Fel i detta system ger problem som både är svåra att diagnosera och åtgärda.

I över 20 år har epileptiker fått behandling mot vagusnerven via implanterad elektrod vilken hjälper dem att kontrollera sina anfall. Enda negativa bieffekten av detta har varit retningar från själva implantatet. Därför har det varit önskvärt att hitta andra sätt att kontakta vagus utan implantat. Nu finns detta. I vårt sortiment dessutom. Och anpassat för Eco basic. Öronelektrod i form av snäcka.

Nu vet vi också att behandling mot vagusnerven via örat kan dämpa immunförsvaret när det fungerar felaktigt, kroppen angriper sig själv - typ reumatism, hudbesvär mm.

Det kan också fungera mot problem som har samband med inflammationer i själva nervsystemet - exempelvis fibromyalgi. Detta är lätt att prova med hjälp av Eco basic och öronelektrod.

När biverkningsfri elektronik arbetar mot kroppen på detta sätt kallas det populärt för "elektronisk medicin". Det vetenskapliga namnet är "biotronik".