Andra TENS/EMS-apparater i vårt sortiment:


Speciella elektroder:

MedicoBack för rygg- och behandlingar mot magen:


PRNE Medical
Snorresväg 6
SE-14833 Ösmo

Kundtjänst 08-752 1959

support@prne.se


web analytics
 

 

 

Huakang D508A -
Allt i samma apparat - TENS, EMS, terapeutiskt ultraljud, IR, lågintensiv laser mm

 

HK D508A är en kombiapparat med många olika terapimetoder i sig.

TENS/EMS är den metod man sedan länge använt på skadade idrottare för att få dem friska så fort som möjligt.

När man kombinerar den metoden med terapeutiskt ultraljud så går läkningen ännu snabbare.

Man behöver inte vara idrottare för att dra fördel av detta. Behandlingarna passar alla, oavsett muskelstatus, från övre tonår (= färdigväxt) och livet ut.

HK-D508A är en kinesisk gedigen apparat till rimlig kostnad med bra terapeutiskt ultraljud (1, 1,5 och 3 MHz) och ytterst kraftfull TENS/EMS (upp till 150 mA).

Många som har läst på om sina skador och fysiologiska problem brukar undra om de ska behandla sig med ultraljud eller med TENS/EMS? Med HK-D508A behöver man inte fundera på sådant. Man gör givetvis både ock. Först ultraljud, sedan TENS/EMS.

HK-D508A erbjuder således en palett av metoder för snabbaste läkning hos både människor och djur av skador, inflammationer och andra problem i kroppens rörelsesystem - muskler, senor, ligament, leder etc.

På djuren kör man primärt ultraljud. Detta skrämmer dem inte eftersom det varken hörs eller känns. Behandling av större djur, exempelvis hästar, kräver rejäla apparater - och HK-D508A är en sådan.

För dem som inte är vana vid ultraljud, TENS/EMS mm så medföljer lärpaket på svenska för alla metoderna. Läs detta och träna ett par timmar, sedan kan du behandla både dig själv och andra.

Apparaten och alla dess verktyg ligger i en rejäl väska som klarar ambulerande verksamhet.

Den har hög maximal styrkenivå och passar därför också mot ytterst vältränade personer på elitnivå, friidrottare, ishockeyspelare, fotbollsspelare mm.

Apparaten har 9 utgångar:

4 för TENS/EMS (elektroterapi)
1 för terapeutiskt ultraljud
2 för IR-värme
1 för lågintensiv laser (= för sårläkning)
1 för puls.

Den klarar därför i princip allt som elektroterapin kan bearbeta för att läka, lindra eller förbättra.

För betalning finns en mängd alternativ i Klarnas system. Välj det som passar dig bäst.


 

Skjuter bort problemen

Många som är ovana vid ultraljud blir förvånade när de upptäcker att man omgående kan "skjuta bort" smärta och att det inte kommer något surt efter. Alternativet är ju att använda nervgifter som kroppen sedan har problem att få bort, och därför blir skadad på andra ställen än där smärtan var. I värsta fall uppstår njursvikt. Vid ultraljud och TENS/EMS finns inga sådana biverkningar.

Omfånget av behandlingsmetoder innebär att apparaten kan användas mycket brett - från massage-, nerv- och muskelbehandlingar, till inflammationer och svullnader, hudvård, till reumatiska problem och till och med för behandling av förkylningar och sår.

Som ytterligare bonus kan man använda apparaten som en avslappningsmaskin, se nedan om "Venpumpsmassage". Stress är ju den vanligaste anledningen till sjukskrivningar numera. Med denna apparat slappnar man av.

Om du är terapeut så låter du din kund köra ett pass innan du själv tar vid. En stor del av det tunga jobbet är då redan klart när du börjar behandla.

Apparaten är robust, tål hårdkörning och omild behandling. Utstyrkan i TENS/EMS-programmen är också rejäl. Inte många i detta landet kan köra apparaten på max styrka. Men det betyder att den passar hela spektrat från äldre och svaga till idrottare på internationell toppnivå.

Självfallet medföljer ett lärpaket på svenska för apparaten och alla metoderna. Räkna en timme eller två med detta så kan du sedan behandla både dig själv och andra, inklusive djur.


Här är apparatens alla verktyg:

 

TENS/EMS - Elektroterapi

TENS (nervträning och smärtblockering) och EMS (muskelstimulering) använder du som vanligt på problem som är relaterade till nerver och muskler.

Exempelvis försvagade, skadade, överansträngda eller krampande muskler. Kvinnan på bilden behandlar sin musarm via trapetsmusklerna.

Enligt modernaste kinesisk teknologi blandar man ihop TENS och EMS i behandlingarna. Det uppstår då dubbeleffekter som slår mot både nerver och muskler. Man kan nämligen aldrig veta vad som är mest skadat - muskel eller nerv? Båda yttrar sig på samma sätt. Av detta skäl använder inte kineserna begreppen TENS och EMS utan kallar behandlingen istället för Elektroterapi.

En speciell tillämpning av Elektroterapi är Jonofores (kallas även jontofores, på engelska iontophoresis), dvs inträngning av substanser i eller genom huden. Detta används exempelvis vid hudvård men också med läkemedel.

Fördelen vid jonofores med läkemedel är att substanserna inte behöver spridas i hela kroppen.

Jonofores mot smärtor direkt på smärtstället ger snabbt resultat. Vi har speciella elektroder för detta men levererar inte dessa med apparaten annat än till hudterapeuter och läkare. Anledningen är att metoden kan missbrukas för knark.

Terapeutiskt ultraljud

Här ingår både 1 MHz (mot djupare problem, muskler) och 3 MHz (mot ytligare problem, senor mm).

Ultraljud passar alltid bäst där det inte finns så mycket muskler, typ händer, fötter, leder (brosk), slemsäckar (bursiter) och inflammationer i senor (tendoniter) och senplattor. Ultraljudet ger tvätteffekt som spolar bort oönskade ämnen kring inflammationer och tillför rent, läkande blod istället. Därmed kan läkningen starta.

En annan tillämpning av terapeutiskt ultraljud är hudvård. Ljudvågorna bearbetar in hudvårdspreparat i huden via det akustiska trycket (streaming).

Ultraljudet kan för övrigt köras både direkt mot huden och indirekt i vattenbad. Det senare passar bäst vid knotiga ytor som fingrar, fötter, armbågar mm.

På djur kör man företrädesvis ultraljud eftersom detta inte skrämmer dem. Det varken hörs eller känns.

IR-värmen

sätter du mot värkande problem, bland annat mot ledtunnlar där nerver kläms - typ karpal- och tarsaltunnlar. Ligamenten mjuknar då och kan masseras med elektroterapin så att nervklämningen reduceras eller försvinner.

Andra användningar är vid reumatiska problem, ryggvärk, ischias, prostatitis mm

Lågintensiv laser

Detta är den klassiska metoden mot sår som inte vill läka. Men den fungerar också bra mot värkande leder, artriter, inflammationer, stelhet och diabetisk angiopati - diabetesfot - och läkning av sådana fotsår.


TENS och EMS - Elektroterapi

TENS är nervstimulering och EMS är muskelstimulering.

TENS- och EMS-programmen i apparaten ger:

 • nervträning, nervstimulering
 • smärtlindring
 • massage - avslappning
 • venpumpsmassage
 • muskelförstärkning
 • muskelrehab
 • cirkulationsförbättring blod
 • cirkulationsförbättring lymfa
 • behandling av svullnader
 • behandling av inflammationer
 • jonofores (lokal styrning av läkemedel)
 • behandling av svårläkta sår - bensår, diabetesfötter mm
 • hudvård

Venpumpsmassagen kräver en förklaring.

Venpumpsmassage

Att köra pulsad TENS-ström genom fötter och ben kallar vi för Venpumpsmassage eftersom de tvångsarbetande musklerna "masserar" mot venoler och venerna och därmed ökar blodflödet.

Skoelektroderna är mycket viktiga här. Man kan antingen låta strömmen gå från fot till fot genom båda benen. Eller så kan man ha en strömkrets på vänster ben med sko och självhäftande elektrod ovanför på vaden. Och samtidigt detsamma på höger ben. Detta ger mer kraft i behandlingen eftersom strömmen inte behöver resa så långt.

Efter en venpumpsmassage får man samma känsla som när motionärer eller idrottare har gjort en rejäl fysisk prestation - skönaste välbehag. Det är detta som kallas TENS-effekt (pga endorfinerna och genomblödningen).

Samma TENS-effekt ger också värkblockering om det skulle behövas. Alla gravida erbjuds TENS vid förlossningar. TENS används också vid mindre operationer samt som smärtblockerare för alla som inte tål kemiska preparat som belastar hjärta, kärl, lever, njurar, mage eller tarm.

TENS har inga biverkningar.

Ett tips till dig som är massör är att sätta patienten 30 minuter med venpumpsmassagen innan du själv tar vid. Då är halva jobbet redan gjort!


Terapeutiskt ultraljud

Ultraljud är ljud på så höga frekvenser att våra öron inte kan uppfatta ljudet. Men våra celler hör bra. Ljudet ger ett akustiskt tryck som har transporteffekt på alla vätskor som finns en bit in i kroppen.

Om du har varit på ett disco någon gång så vet du hur det känns när ljudtryck slår mot dig. Skillnaden här är dock att du inte märker detta särskilt mycket. Därför är metoden bra att köra också på djur. De blir inte skrämda av den.

Med ultraljudet skjuter man således bort sådant som inte ska finnas vid exempelvis en inflammation. Där står för det mesta inflammationsämnen och hindrar det läkande blodet att komma fram.

Skjut bort detta med ljudet och använd sedan ljudet till att föra fram friskt blod från närmaste muskler istället. Nu kan läkningen börja.

En annan effekt av ultraljudet är att cellväggarna mjuknar. Styv vävnad, muskelknutor, förhårdnader etc blir då mera medgörliga och lättare att bearbeta med massage eller TENS/EMS. Om en massör arbetar med problemet så blir jobbet lättare för denne.

Lågintensiv laser

Denna har våglängden 650 nm och har en ljusstyrka (1-5 mW, justerbar) som inte kan skada exempelvis ögonen. Lasern är som en liten penna och har följande användningar:

 • sårläkning
 • behandling av artriter
 • behandling av skador i mjukvävnad
 • smärtbehandling i samband med ovanstående skador

IR

I satsen ingår två värmeband som arbetar med infrarött ljus. Dessa lindas mot inflammationer mm. De kan med fördel användas tillsammans med TENS/EMS som lokal uppvärmare vid behandlingen.

De kan också användas vid jonofores, dvs där man riktar preparat för transport genom huden. Se längst ner på sidan.

Om du tillämpar jonofores, dvs införande av exempelvis hudvårdspreparat, sätter du IR-banden utanför jonoelektroderna. Värmen ökar då effektiviteten i behandlingen.

Pris 4.600 kr
inkl moms.
Garanti 1 år.


 

En sats HK-D508 innehåller  

I satsen på bilden ovan ingår normalt inte de så kallade Drug Electrodes för jonofores (se längst ner) men allt i övrigt plus ytterligare 4 satser självhäftande elektroder 5x5 cm (= 16 elektroder), 1 sats stora elektroder 8 x 13 cm, 1 flaska ultraljudsgel (250 ml) samt nätanslutningen för 220 V. Lärpaketen för såväl apparat som för TENS/EMS och terapeutiskt ultraljud är självfallet på svenska. Läs dessa först och efter 1-2 timmar behärskar du apparaten och kan dess system.

Om du är intresserad av kinesisk läkekonst och vill ha Drug Electrodes så skickar vi med sådana utan extra kostnad. Du måste då själv kontakta något kinesiskt apotek för att få tag på örtpreparat. Endast de har tillstånd att importera sådant.

I butiken kan du också kombinera apparaten med samtliga andra specialelektroder som finns i vårt sortiment, givetvis även MedicoBack, ryggbältet.

  Produktdata:

 • 9 utgångar
 • Strömstyrka vid TENS/EMS: 0 - 150 mA
 • Pulsfrekvenser TENS/EMS: 0,1 - 2000 Hz (låg-mellan-hög)
 • Ultraljud 1 och 3 Mhz, intensitet mellan 0,5 och 1,5 W/cm2
 • Laser våglängd 650 nm, 1 - 5 mW.
 • Mått: 29 x 18 x 9 cm
 • Apparatvikt: 1,2 kg
 • Förpackningsvikt 3,9 kg (inkl väskan)
 • Strömkälla 220 V AC

Tillverkare: Guangzhou Huakang Electronic Technology Co., Ltd.
Apparaten har CE-och ISO-certifikat för medicinsk användning.


 

 

Lärpaket på svenska

Eftersom det är många metoder i denna apparat medföljer självfallet ett lärpaket på svenska. Det tar dig ett par timmar att komma igång. Använd dig själv som testobjekt först.

TENS och ultraljud känner du direkt resultatet av. Men EMS, dvs muskelbehandlingen, märker du inte förrän nästa dag. Träningsvärk kanske? När det gäller muskler får man prova sig fram. Man lär sig ändå snabbt.

Därefter kan man använda apparaten på andra. Inget kan bli skadat.

Men undvik behandlingar på gravida, dem med hjärtproblem, med pacemakers, menstruation, hög feber, vid maligna tumörer och magsår.


Behandla celluliter

Jämfört med alla andra problem som D508A kan behandla så tillhör celluliter den lättare avdelningen. Men har man en maskin som denna och vill behandla ner celluliter så går det alldeles utmärkt.

Man gör så här:

Kör rejäl muskelstimulering i minst 30 minuter över det område där celluliterna finns. Här används stora elektroder, 8 x 13 cm, för att täcka ytan.

Upprepa detta under några dagar.

Fortsätt med detta men starta behandlingen med 10 minuters ultraljud mot behandlingsytan. Ultraljudet gör att broskvävnaden mjukas upp. Fortsätt sedan med minst 30 minuters muskelstimulering tills celluliterna inte syns längre.

Muskelstimuleringen ska ske med rejäl styrka så att det verkligen sker en muskeltillväxt. Musklerna ökar då sin volym och huden sträcks. Ultraljudet gör att den styva broskvävnaden ger med sig och tar ny form under huden utan att detta syns som gropar.

 


Jonofores - spännande teknik från Kina

Hudterapeuter och läkare kan också använda denna maskin för en urgammal kinesisk medicinkonst - jonofores.

I USA som har många kineser i sin befolkning är jonofores en vanlig metod medan den ännu är ovanlig i Europa. Detta får delvis förklaras med bristen på adekvat utbildning i Europa.

Jonofores kallas också jontofores, eller på engelska iontophoresis. I princip innebär metoden "injektion utan nål". Istället för nål används galvaniska strömmar som tvingar joniserade preparat (= salter) genom hudens porer till målet.

Galvanisk ström innebär att strömmen alltid går i samma riktning, från plus till minus. Man har två skålelektroder (Drug Electrodes) varav den ena är den aktiva och den andra fungerar enbart för att sluta strömkretsen. Den senare kallas för "indifferent".

Eftersom jonofores kan användas av knarkare skickar vi inte med sådana elektroder annat än till hudterapeuter och läkare.